RESEPI MASAMAH DAGING LANDAK
Bahan:
Daging landak 1kg
Kari daging 5 sudu besar
Bawang merah kecil 5 biji
Bawang putih 5 ulas
Gula enau/gula merah sedikit
Kerisik 1 paket kecil
2 ulas kulit kayu manis
Buah pelaga 10 biji
Bunga lawang 4 biji
Serai sebatang
Santan pekat sekotak kecil
Garam secukup rasa
Minyak zaiton untuk menumis
Cara menyediakan:
Potong daging landak kecil kecil dan basuh bersih
Kupas bawang merah & putih dan tumbuk lumat
Bancuh rempah kari dengan air bagi pekat
Serai ditumbuk pada pangkal bagi pecah
Cara memasak:
Panaskan minyak zaiton
Tumiskan bawang bagi garing sket
Masukkan bancuhan rempah dan bagi sampai pecah minyak
Masukkan gula enau, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga,kerisik & serai
Kacau sehingga naik bau
Api gas perlahan jer
Masukkan daging landak dan kacau sebati supaya rempah digaul sebaiknya
Biarkan 5 minit
Masukkan santan pekat
Gaul dan biarkan masak sehingga daging landak empuk masak
Hampir masak masukkan garam secukup rasa
Biarkan kering supaya nampak naik minyak
Dah masak
Nampak macam sedap
InsyaAllah tur
Ir. AJAK
Hobi rumah busuk tapi dah suka memasak di dapur 😀
#rumahbusuk
#hobimasak
No comments:
Post a Comment