27 May 2018

Landak

RESEPI MASAMAH DAGING LANDAK


Bahan:

Daging landak 1kg

Kari daging 5 sudu besar

Bawang merah kecil 5 biji

Bawang putih 5 ulas

Gula enau/gula merah sedikit 

Kerisik 1 paket kecil

2 ulas kulit kayu manis

Buah pelaga 10 biji

Bunga lawang 4 biji

Serai sebatang

Santan pekat sekotak kecil

Garam secukup rasa

Minyak zaiton untuk menumis


Cara menyediakan:

Potong daging landak kecil kecil dan basuh bersih

Kupas bawang merah & putih dan tumbuk lumat

Bancuh rempah kari dengan air bagi pekat

Serai ditumbuk pada pangkal bagi pecah


Cara memasak:

Panaskan minyak zaiton

Tumiskan bawang bagi garing sket

Masukkan bancuhan rempah dan bagi sampai pecah minyak

Masukkan gula enau, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga,kerisik & serai

Kacau sehingga naik bau

Api gas perlahan jer

Masukkan daging landak dan kacau sebati supaya rempah digaul sebaiknya

Biarkan 5 minit

Masukkan santan pekat

Gaul dan biarkan masak sehingga daging landak empuk masak

Hampir masak masukkan garam secukup rasa

Biarkan kering supaya nampak naik minyak 

Dah masak

Nampak macam sedap 

InsyaAllah tur


Ir. AJAK

Hobi rumah busuk tapi dah suka memasak di dapur 😀


#rumahbusuk

#hobimasak










No comments:

Post a Comment